Suze i radost Tanaskovih potomaka juče na Ljubiću 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Suze i radost Tanaskovih potomaka juče na Ljubiću
Trenutno na sajtu: 378       |       Podeli:
25.06.2023 | 0 коментар(а)



Ljubić - Stragari i Ljubić uvek će biti vezani istorijom, a već nekoliko godina bratimljenje je učinilo da ovaj narod zajedničkim snagama,

prijateljskim vezama čuva srpsku tradiciju koja ih junaštvom veže. Sada je, zahvaljujući gradu Čačku ova veza još jača jer je srpska prestonica kulutre pokrenula manifestaciju Carski i Tanaskovi dani, potomcima u nasleđe, da junaštvo srpskih junaka nikada ne padne u zaborav.

Foto: Dragan Nikolić, 4N Studio

Stragari su čuveno mesto u Srbiji odakle potiče čuveni srpski junak Tanasko Rajić i čija je glava pohranjena u manastiru Voljavča . Njegovi potomci ,po prvi put su se okupili kako bi zajedno posetili ovo sveto mesto, a zatim i prisustvovali prvoj po redu manifestaciji Carski i Tanaskovi dani koja je ovog vikenda održana na brdu Ljubiću kod Čačka.


Potomci slavnog junaka, Foto: Dragan Nikolić, 4N Studio

„ Jedna sam od potomaka Tanaska Raijća. Stragari su moje rodno mesto i nemam nameru da odlazim odavde. Sada smo se konačno, zahvaljujući gradu Čačku svi okupili kako bi posetili grob mod pretka i odali mu počast. Pre toga, došli smo ovde u manastir jer me puno uspomena vezuju sa ovog mesta, roditelji su me ovde često dovodili i donekle se osećam u ulozi domaćina, kaže Milica Rajić, jedna od potomaka slavnog Tanaska.


Milica i Jelena Rajić, Foto: Dragan Nikolić, 4N Studio

Milica ističe da je mnoge rođake, zahvaljujući gradu Čačku imala priliku da prvi put upozna i na tome je neizmerno zahvalna manifestaciji Carski i Tanaskovi dani.


Foto: Dragan Nikolić,  4N Studio

Pre godinu dana upoznala sam moju rodjaku Jelenu koja mnogo radi na porodičnom stablu Rajića. Jelena je najviše od svih uložila truda i vremena u istraživanja porodičnog stabla. Spremali smo govore, ali su emocije velike, bila sam u Ljubiću jednom kao dete i hvala Čačku što nas je okupio ina ovaj način postavio temelje da generacijama koje dolaze ostavimo u budućnost da čuvaju, kaže Milica za GZS.
Jelena Rajić nikada nije odustajala da pronadje svoje korene, kako joj je otac jedinac i nije poznavao korene svoje, nije imala puno podataka, ali je godinama prašnjave slike i uspomene sakupljala i kroz razna udruženja pokušavala da dođe do informacija.
„ Danas je situacija sasvim drugačija, mnogo toga sam otkrila. Tako sam upoznala i Milicu koja mi je sestra. Naravno da ću nastaviti dalje sa istraživanjem i želim da se što više podataka zna o našoj familiji, pogotovu Tanasku.
Presrećna sam šmo se okupili i nadam se da ćemo imati naš Rajića dan koji će nas okupljati svake godine, kao i ovde što ćemo se okupljati, na ovom svetom mestu.
Prvi put sam ovde, kao i moj otac, danas pišemo istoriju, jer smo svi ovde skupa, kaže  Jelena Rajić tvorac rodoslova.


Dragan Rajić ispred spomenika u selu Stragari-  Foto: GZS

Dragan Rajić je potomak Tanaska ,a emocije mu ne dozvaljavaju da izusti puno reči, ali suze govore više od njih.
-Hvala Čačku što nam je ovo priredio. Ja sam u ime svih Rajića danas postavio venac na spomeniku našem Tanasku u Stragarima, njegova glava ne samo da je u temeljima manastira Voljavča, već i temeljima Srbije. Za nas Ljubić sa jedne strane jeste tužno mesto jer je Tanasko na tom mestu izgubio život braneći topove. Glavu dajem, topove ne dajem i, ta rečenica i dana danas treba da nas vodi u životu da budemo ponosni na herojstvo našeg srpskog junaka Tanaska - kaže za GZS Dragan Rajić.
Nije se lako rečima izraziti, dela ostaju,a veliko je delo ovaj skup , kamen temeljac kojim smo počeli da pišemo istoriju za buduća pokoljenja, rekao je Ljubiša Rajić, peto koleno  Tanaska Rajića.


Ljubiša Rajić, Foto: GZS

Ljubić i Čačak mnogo duguju Tanasku Rajiću jer je slavom ovenčao srpsku borbu za slobodu. Grad Čačak više nije kasaba kao onda već jedan od najlepših gradova u Srbiji, rekao je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović.


Foto: Dragan Nikolić, 4N Studio

,,Veliko je zadovoljstvo i čast da ovde na brdu Ljubiću, ispred spomenika koji je ovde tridesetih godina prošlog veka počeo sa izgradnjom i na žalost nikada nije dovršen, ali odmah po oslobađanju Srbije verujući hristoljubivi narod Čačka i Ljubića je ovde podigao obeležje. Ono je čekalo skoro jedan vek, da bi se tridesetih godina prošlog veka iznedrilo u spomen kompleks. Imali smo velike junake i srednjovekovne Srbije, skoro 200 godina pre kneza Lazara i Stracimira koji je zidao crkvu u centru Čačka. Meštani Ljubića izgradiše crkvu,a a jedan od najslavnijih naših junaka iz Stragara počiva ovde. Mi smo zajedno u obavezi da negujemo našu tradiciju i očuvamo tradiciju jer su naši preci živote dali za slobodu . Želja grada Čačka je da ovakve manifestacije imaju budućnost i da naša deca znaju ko su srpski junaci jer imamo sa kim da se dičimo. Hvala potomcima koji su danas ovde sa nama i čijim venama teče Tanaskova krv" rekao je Todorović.


Milun Todorović, gradonačelnik grada Čačka, Foto: Dragan Nikolić, 4N Studio

,,Čačani kao i sve prethodne generacije čuvali su uspomenu u posvećenost velikom junaku. Jedan od najvećih bulevara u ovom gradu nosi njegovo ime, Osnovna škola sa 1400 đaka i dva isturena odeljenja nose ime Tanaska Rajića, a na najfrekvetnojij raskrsnici postavili smo spomenik Tanasku Rajiću, identičan kao u Stragarima. Otišli smo i korak dalje i zajedno sa duhovnim pastirima i državom Srbojom izgradili ovaj konak , a ja vam, dragi Tanaskovi potomci želim da uvek dolazite u grad Čačak ,da očuvamo kontakte i da nove generacije znaju ko su nam bili preci i da to sacuvamo za naredne generacije" dnaglasio je  Todorović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CARSKI TANASKOVI DANI LJUBIC POTOMCI TODOROVIC MULUN CACAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.368.794 посета
Тренутно на сајту: 379 посетилац(a)